het publiek is de kunstenaar

Kunst is iets dat ontstaat tussen mensen. Ik hou ervan om daar ruimte voor te maken en gezamenlijk kunstenaar te zijn

blauwkrijten

tekendialogen in Amsterdam, Haarlem en Antwerpen als resultaat na een open call op social media. Regen heeft de tekeningen weggespoeld.

met: Simone de Groot, Klaartje Dullemond, Liesje van den Berk, Jan-Willem Doornenbal, Angela Jarms, Brigit Damen + Luca, Gulsum Ozgul, ArtTelex, Griet Verschueren, Roelie de Jaeger, Karin de Vylder, Lies van Assche, Tine Godts en Vivianne Cammers

PINK de Thierrystraat, Haarlem

De bewoners van de Spaarnrijkstraat in Haarlem worden uitgenodigd om ideeën te bedenken voor een urban art evenement in hun eigen straat. Op 7 oktober voeren ze samen alle plannen uit als eerbetoon aan kunstenaar PINK de Thierry (1943-2023). Zij is in de Spaarnrijkstraat geboren en in 1983 voerde zij het performance project 'Video Schetsboek' uit: ze woonde met man en kind 12 dagen in 12 woningen in de Spaarnrijkstraat.
In samenwerking met Marion van der Vegt (Rebup)

Naar aanleiding van het urban art project met de bewoners maakte Hans Bossmann een korte film: 'Video Schetsbook' (23 m)

Met support van: Gemeente Haarlem, Fonds voor Cultuurparticipatie, Cultuurfonds, Rebup en St. squares dots + lines

Op Dreef Met Zocher

Op Dreef Met Zocher is een urban art project waarin pubers zich actief verhouden tot de kunstwerken op en rond de Dreef in Haarlem. Door bezig te zijn met kunst, cultuur en natuur leren jongeren anders te kijken naar hun omgeving. Ze kunnen daardoor meer actief eigenaar worden van de eigen omgeving. Door zelf urban art in de eigen omgeving te maken wordt de straat meer van de jongeren zelf.

Op Dreef Met Zocher wordt in 2024-2025 doorontwikkeld tot een 3-jarig urban art programma waarin pubers hun talenten verder ontdekken en ontwikkelen. In samenwerking met Marion van der Vegt (Rebup).

Tentoonstelling in De Kloostergangen, Grote Markt 2, Haarlem met portretten van de jonge kunstenaars, experimenten op locatie, de beschilderde vogelhuisjes en collages te zien van Lindsey Reijsoo, Kiyan Sadigh Azadi, Aleksandr Sidorenko , Candy Donkor, Caitlynn Edouard, Jaiden Edouard, Barosa Khalaj Hedayati, Madelief Stoevelaar, Danisha Toensi, Ivanna Buniak, Gracia Bosman, Ayman Dahaoui & Walid El Sayed, Whitney De Leon Roa, Roel Ebbinge, Hans Bossmann, Marion van der Vegt. 
KZOD kunstenaars sluiten met hun werk aan bij de jongeren: Eveline JJ, Maria Niessen, Rosa Navarro, Mark Thatcher, Connie Vlasveld

Met support van:
Gemeente Haarlem, Fonds voor Cultuurparticipatie,
J.C. Ruigrokstichting, Rebup en
St. squares dots +lines

Foto's Roel Ebbinge en Hans Bossmann

made with public

participatieve tentoonstelling met selectie van 10 jaar werken met publiek, Artspace Arttelex, Antwerpen, België

kunstenaar te koop

Hans Bossmann is te koop voor één of meer dagen waarin je samen met hem kan doen wat je tot nu toe niet voor mogelijk hield of niet durfde. Hij vraagt: “Wat zou je willen doen of maken als je alles mag doen en maken wat je wilt?(zonder een misdrijf te plegen of personen fysiek of emotioneel te schaden)
De Vishal - Kleine Zaal, Grote Markt 20, 2011 RD Haarlem

de wereld is van ons 2022

met een mobiel atelier trekt Hans Bossmann een maand door Haarlem, de stad waar hij woont. Hij nodigt voorbijgangers uit om samen straatkunst te maken.

het makersatelier (BE) 2021

het makersatelier is een multidisciplinair atelier waarin deelneemsters Kris Philips, Karin Ryckaert, Katrien Smeyers, Hedwig Bogaerts en coach Hans Bossmann mensen op straat een glimlach op het gezicht willen bezorgen. En henzelf ook.
Vier dames en een coach werden één kunstenaar: 3K+2H

Publieke interventies in park, Koekelberg, Brussel
Tentoonstelling in Zoniënwoud, Brussel

Zomeracademie De veerman en Destelheide, Dworp (BE), juli 2021
Speel video

United Objects Antwerpen (BE) 2019-2020

Van september 2019 tot december 2020 is Hans artist in residentie bij kunstenorganisatie De Veerman, Antwerpen.
In United Objects krijgen voorwerpen in samenwerking met het publiek een nieuwe betekenis en toekomst.
De voorwerpen zijn vooral afkomstig uit de filosofische Collectie Jaap Kruithof die het MAS - museum aan de stroom beheert.
In Kringloopwinkels, de bibliotheek, buurthuizen en in het MAS tekenen Hans, voorbijgangers en bezoekers samen vierkanten op Ikeatafels, daar nodigt Hans het publiek uit om een Kruithofvoorwerp mee naar huis te nemen om er op te tekenen. De deelnemers komen met de betekende Kruithofvoorwerpen naar het MAS voor de 'Reünie van Kruithofvoorwerpen' show (3e foto). Na afloop van deze 2 uur durende show worden de Kruithofvoorwerpen buiten op straat, in het centrum van Antwerpen achtergelaten (4e foto). Vanaf dan gaan de betekende Kruithofvoorwerpen een onbekende toekomst tegemoet.

Verhalen over het project vindt je hier.

Dit project komt tot stand met support van De Veerman, Stad Antwerpen, NL Ambassade Brussel, 't Werkhuys, oc NOVA, Kringwinkel Antwerpen, bibliotheek Permeke, het MAS en Oxot Antwerpen.
Speel video

Een Kleine Historie van United Objects (BE) 2020

Onderdeel van United Objects Antwerpen. De tentoonstelling omvat betekende voorwerpen uit United Objects Antwerpen en voorgaande projecten. En er werd samen getekend op Ikea tafeltjes en 'Kruithofvoorwerpen'.
Co NOVA, Antwerpen, oktober 2020

publicatie United Objects Antwerpen

United Objects Antwerpen is in beeld gebracht in deze uitgave van De Veerman. Teksten van Tijl Bossuyt, Erik Hagoort en Hans Bossmann. Design: Gezeever.
100 pagina's full colour, Afmetingen: 17 x 24 cm. Nederlandstalig.

Kunst is openbare ruimte 2019

Leerlingen van klas 3 van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem maakten een kunstwerk, plaatsten dat buiten in het centrum van de stad en lieten het daar achter. Vijf hedendaagse kunstenaars deden hetzelfde.
Met dank aan Stedelijk Gymnasium, Kunstlijn Haarlem, Rosa Sijben, Tessa Niemans, Eef Veldkamp, Jeroen Jongeleen, Maarten Bel.
Het project kwam tot stand dank zij Gemeente Haarlem, JC Ruigrokstichting, Stedelijk Gymnasium Haarlem en stichting squares, dots + lines.
September -november 2019.
Speel video

Zelfportretten van Delfshaven 2019

Dit is een vervolg op Zelfportretten van het Oude Westen 2018. Samen met Brecht Hermans en acteurs van Theater Babel Rotterdam (inclusief theater) touren we door de Rotterdamse wijk Delfshaven met wit XXL meubilair. Op 15 ontmoetingsplekken nodigen we mensen uit mee op het meubilair te tekenen. De acteurs vertellen verhalen aan het publiek en ondertussen raken we allemaal in gesprek. In korte verhalen schrijft Brecht poëtische portretten van de ontmoetingen. Alle verhalen vind je op de project website:

http://www.zelfportrettenvandelfshaven.nl

Speciale dank aan alle mensen van Theater Babel Rotterdam en de ontmoetingsplekken, Kunstblock, het VSB fonds, het Elize Mathilde fonds, Gemeente Rotterdam, Deltaport Donatiefonds.
Video documentaire door A Small Production Company.
Speel video

Public Studio Brisbane (AU) 2019

Met voorbijgangers vierkanten tekenen op kleine Ikea tafels is een langlopend project, gestart in Brisbane, Australië. Hans schrijft verhalen over de ontmoetingen die plaats vonden.
De video is Engels gesproken.
Speel video

kleuren

Tekeningen van jonge cursisten van CC ter Dilft, Bornem (BE) zijn door de docenten samengevoegd tot een grote kleurplaat.
Vrijwilligers en bezoekers van het Odensehuis in Haarlem kleuren en lijsten de tekening in. Onthulling door wethouder Marie-Thérèse Meijs op 27-2-2019.

United Squares, Dots + Lines 2018

Festival Parksessies 2018 neemt het werk van Hans als uitgangspunt voor de vormgeving. Poster, programmaboekje, website en decor zijn crowd-sourced ontwikkeld en vormgegeven.
Het publiek tekent abstracte patronen op levensgrote witte decorstukken.
Met dank aan De Vishal en Muijs-alles voor kantoor
Speel video

Zelfportretten van het Oude Westen 2018

Vijf weken op reis door de Rotterdamse wijk het Oude Westen met theatermaker Brecht Hermans.
Bij ontmoetingsplekken voor/door bewoners tekenen we abstracte patronen op gebruiksvoorwerpen met wie mee wil doen. De vertelde persoonlijke verhalen verzamelen we.

Levende tentoonstellingen van alle betekende voorwerpen en verhalen in de speeltuin van de wijk, in tentoonstellingsruimte WORM-Slash Gallery en Museum Rotterdam. De 'Namenkar' is door het museum opgenomen in de collecte Echt Rotterdams Erfgoed.

Publicatie i.s.m REALmag.
Video documentaire door A Small Production Company.

http://www.zelfportrettenvanhetoudewesten.nl

Met dank aan: Joke van der Zwaard (Leeszaal West), Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmusstichting, REALmag, WORM, Buurtkrant Oude Westen, Oude Westen TV, alle mensen van de ontmoetingsplekken en Museum Rotterdam.
Speel video

1UURtentoonstellingen Bornem (BE) 2018

In 1UURtentoonstellingen laten kunstenaars zelf een kunstwerk zien aan het publiek en voorbijgangers Kunstenaars dragen hun werk zelf gedurende een uur, zijn als het ware sokkel van hun werk: kunstenaar en werk samen vallen
1UURtentoonstellingen Bornem zijn georganiseerd om tijdens de opening van het nieuwe cultuurgebouw cc ter Dilft een idee te geven van de toekomstige kunstprogrammering.
Deelnemers o.a. Kristof van Gelder, Katrien Oosterlinck, Christine Clinckx, Vaast Colson, Margot Dieleman, Rosa Sijben, Maarten Bel, Reinaart Vanhoe, Eef Veldkamp, Eline de Bruijn.
bekijk alle foto's

We Are Public Atelier 2018

Deze werkkamer is ter ondersteuning van de lanceringscampagne van We Are Public Haarlem. Vanuit het campagne pand Grote Markt 15, Haarlem worden activiteiten georganiseerd om 500 leden te werven. Uiteindelijk zijn meer dan 900 mensen lid geworden.

Het is een communicatie uiting, een atelier, een tentoonstelling, een ontmoetingsplek, een open werkplek in een.

Openbare Ateliers 2017

In de zomer en herfst verplaatst Hans zijn atelier naar buiten. Hij tekent met voorbijgangers op meubels in een Winkelcentrum, festival, Leeszaal Rotterdam West een Phihlarmonie en andere openbare locaties.

Hans zegt: “Iedereen is altijd en overal bereikbaar via mobiele technologie en social media. Maar mensen hebben behoefte aan elkaars gezelschap. In plaats van in je eentje te consumeren is het veel prettiger om samen iets te produceren.”
Tot nu toe hebben meer dan 700 voorbijgangers mee getekend op een 20-tal meubels. De ervaring leert dat het tekenen gemakkelijk ontmoetingen laat ontstaan waarin mensen goed naar elkaar luisteren. Anderzijds is het een heel rustgevende bezigheid. Deelnemers zijn er in alle maten en kleuren: kinderen van 1 tot ouderen van 99 tekenden mee; mensen uit alle windstreken van de wereld, rijk, arm, gezond of met beperking. De betekende meubels zijn een voorbeeld van crowd-sourced design. Ze tonen de diversiteit van al deze verschillende deelnemers in het ontwerp.
Assistenten: Loes Pas, Saji Khazrai
Sponsors: Kringloopwinkels De Snuffelmug en Rataplan, Timmerfabriek van Heerden, Muijs-kantoorboekhandel, Gemeente Haarlem, Nieuwsgierig? en De Schalk-koopjes en koffie.
bekijk alle foto's
Speel video

Hingene (BE) 2016 - 2026

Kunstproject Red Jacket (Cultuurcentrum ter Dilft, Bornem) nodigde Hans Bossmann twee dagen uit als gastkunstenaar. Hans legde op 14-10-2016 stenen van de parkeerplaats op de vensterbanken in het dorp Hingene. Sindsdien herhaalt hij het elk jaar op dezelfde dag.
In 2027 wordt een boek en documentaire gepubliceerd van 10 jaar stenen in Hingene
Foto's: Studio-Orimi, 14-10-2020

De Huiskamer van Haarlem 2016

De Huiskamer van Haarlem is een groepstentoonstelling, een winkel, een café, een podium voor muziek en poëzie, een cultureel centrum en een woonhuis inclusief voortuin en slaapkamer. Hans Bossmann woonde en werkte vijf weken publiekelijk als een 'embedded' kunstenaar

Tentoonstellingsruimte De Vishal, Haarlem

130 deelnemers o.a: R. Engelen, M.Creed, J. Bey, K. Black,
H. Peeters, M. Schlatmann, J.M. Armleder, A. Kempenaar,
S. De Groot, F. Hovers, J. Monk, G. Förg, J. Hak, E. Veldkamp, T. Möhlmann, N. Gieles, T. Bruinsma, S. Hubers, The Syrens, Carly E., M. Hijstek en vele anderen

Juli - augustus
bekijk alle foto's

documentaire De Huiskamer van Haarlem 2016

Het leven in De Huiskamer van Haarlem
Speelduur: 4:50 minuten
Camera, regie, montage: Mirjam van Veelen Films, 2016
Muziek: Carly E, J. Severin, J. Henneman
Foto's: videostills
Speel video

1UURtentoonstellingen Arnhem 2016

In 1UURtentoonstellingen laten kunstenaars zelf een kunstwerk zien aan het publiek en voorbijgangers
Kunstenaars dragen hun werk zelf gedurende een uur, zijn als het ware sokkel van hun werk: kunstenaar en werk samen vallen

1UURtentoonstellingen Arnhem zijn georganiseerd om verbindingen tot stand te brengen of te intensiveren tussen het ruruhuis/ Sonsbeek’16_transACTION, cultureel-maatschappelijke instellingen en deelnemende kunstenaars: ‘Make friends, not art’
Zes tentoonstellingen van één uur op zes verschillende locaties
Voorjaar, zomer

Dertig deelnemers, o.a: vGtO, R. Nahawandi, M. Bosch, blondfabric-madebysoek, M. Hamwi,  E. Bossmann, C. van Lammeren, leden Ruangrupa, M. van der Worm, A. Arts, G. Rets, J. Jouwsma, E. Veldkamp

Foto's door: M. Alshahrour, R. Vanhoe, H. Bossmann,
E. Gonzales
bekijk alle foto's

tekenclub 2015 - 2016

Tekenclub met (ex)vluchtelingen uit Iran en Syrië'. Bij ‘estafette tekenen’ geven de deelnemers hun tekening door aan de persoon naast hem of haar en tekenen daar op verder

Voor het tekenen is het niet nodig elkaars taal te verstaan

WonderkamersHaarlem, Haarlem
bekijk alle foto's

1UURtentoonstellingen Haarlem 2015

In 1UURtentoonstellingen laten kunstenaars zelf een kunstwerk zien aan het publiek en voorbijgangers Kunstenaars dragen hun werk zelf gedurende een uur, zijn als het ware sokkel van hun werk: kunstenaar en werk samen vallen

De redenen om 1UURtentoonstellingen te organiseren:
1.   Om professionele kunstenaars en hun werk in verschillende genres en stijlen te verbinden in een toegankelijk tentoonstellingsconcept

2.   Om te experimenteren met de grenzen van ‘binnenkunst’ in de openbare ruimte

3.   Om goodwill te creëren voor het werk van kunstenaars in het algemeen en kunstenaarsvereniging De Vishal in het bijzonder
 
Deelnemers: K. Dullemond, E. Toorenent, S. Ojaghi, W. Faber, N. Willie, S. Blickman, Mobra, R. Jongeling, S. De Groot, I.Meijs, Ambro, blondfabric-MadeBySoek, H.Bossmann
 
Grote Markt, Haarlem

Mei en juni

Fotografie: M. Haringa, F. van der Erf
bekijk alle foto's

de noodzaak van een nieuwsgierige mentaliteit 2015

Een interactieve lezing waarin de nadelen van 'focus' en 'specialisme' letterlijk getest worden. Wat zie je als je door een kokertje kijkt? Je ziet dan alleen wat je zoekt, niets nieuws of anders

Bibliotheek op het station, Bibliotheek Kennemerland, Haarlem

26 november

Foto's: D. Cup

Steen der wijzen 2012 - 2016

Vanaf 2012 tekent en schildert Hans Bossmann samen met bezoekers en collega's op meubilair. Elk meubelstuk is sokkel van een sculptuur gemaakt door een (anonieme) amateurkunstenaar of kind. De meubels worden in verschillende samenstellingen getoond en bewerkt

Henk = 0 2013

Deelname aan herdenkings-manifestatie n.a.v. overlijden Henk Peeters
Geïnitieerd en georganiseerd door Topp & Dubio
Met o.a. Topp & Dubio, K. Schippers, J. Neefjes/LPI, PJ Roggeband, D. van Kleef
Den Haag, 20 april

Cursus/ workshops re-design 2011

‘Workshop as work of art’ waarin deelnemers van oude spullen iets nieuws maken. De cursus/ workshops zijn niet in het tentoonstellingsprogramma opgenomen zodat bezoekers aan tentoonstelling en cultureel erfgoed optimaal verrast worden

Kunstfort bij Vijfhuizen

Voorjaar en najaar  

ING oké 2009

Studenten Experience Management steken bankmederwerkers een hart onder de riem

Pressurecooker opdracht: bedenk en organiseer een publieksevenement in de openbare ruimte, inclusief videoregistratie

Video door studenten Hogeschool: o.a. Dionne, Khalid, Suzanne, Leontine, Joshua, Ernesto, Benjamin, Mary, Patrick, Rob, Janet Zaira, Ayinda, Rens, Matthew, Stado, Devi, Rodney, Soraya, Robin

ING Zuidplein, Inholland Rotterdam

Jan Lul Goed Spul 2008

Uitgaan van de omgekeerde situatie is een veelgebruikte manier om oplossingen te vinden. Welke naam is zo negatief dat iedere voorbijganger de naam onthoudt? Garage “Total Loss”, slijterij “Gratis Delirium incl.”, slagerij “De Hondenslager”. Café “Morgen Gratis Bier”. Het is niet moeilijk om negatieve connotaties op te roepen die ook grappig zijn. De kleine ondernemer vreest een slechte reputatie maar elke vorm van aandacht is winst. Slechte reclame is goede reclame

Autobelettering op bestelbus

Nederland

Voorjaar, zomer

360˚ College Erasmusbrug 2004

Openbaar werkcollege beleveniscommunicatie op de Erasmusbrug voor studenten van Hogeschool Inholland en voorbijgangers. Het college bewijst de kracht van belevenissen in communicatie en levert meer dan 125K advertentiewaarde (tv-radio-print-vakpers) op voor de hogeschool. Alle deelnemers hebben een onvergetelijke ervaring

I.s.m. A.Dujardin en T.Peeters

19 mei

Dagblad Zonder Nieuws 1998

Dagblad zonder teksten en afbeeldingen. Op zaterdag met bijlage zonder nieuws. Presentatie nulnummer door
H. Peeters. DZN is zelf nieuws geworden, een Duitse en Engelse editie verschenen, de Dag Zonder Nieuws heeft eenmalig plaats gevonden. De krant werd door abonnees en lezers ingezet in eigen activiteiten zoals demonstratief in de ochtendtrein lezen of tijdens een anti-consumeerdag in Duitsland. In december is het dagblad opgeheven

Fan- en haatmail, foto’s en andere memorabilia zijn samengebracht in de Documentaire Tentoonstelling Dagblad Zonder Nieuws

Februari 1999 verkreeg het Dagblad de Award 'Dagblad van het jaar', van Internationale MedienHilfe uit Duitsland

Stichting Stilte! Amsterdam, de Tilburgse Kunststichting, Tilburg

Speel video

Vloertekening 1996

Openbare werkperiode van twee maanden in voormalige kapel. Balpen op katoen en coating

Afmetingen: 10 x 20 meter

Opening door schrijver G. Krol met veiling van delen van de vloertekening

Tentoonstellingsruimte De Achterstraat, Hoorn

Foto's: M. Van der Worm

RTV1Persoon 1996 - 2000


De Reizende Tentoonstelling Voor 1 Persoon is een groepstentoonstelling met werk van 10-15 beeldend kunstenaars. De tentoonstelling is niet voor publiek toegankelijk maar kan als geheel in de eigen woning of kamer plaatsvinden. Elke twee maanden te gast op een ander adres in Nederland of België

Concept en organisatie: H.Bossmann.
Deelnemers o.a: Wasco, M. Ebinger, U. Metzler, L. Bedaux, M. van der Worm, J. Jongeleen, R. Engelen, Silvia B., R. Vanhoe, J. Bey, P. Spaans, T. Schepens

Opdrachtgever: Stichting Stilte! Amsterdam


Foto's: de afbeeldingen in de catalogus opnieuw gefotografeerd
bekijk alle foto's

Zeg nu Ja! 2007

Positieve protestdemonstratie waarin uitgedragen wordt hoe fijn het is om bij de hogeschool te studeren en te werken

Pressurecooker opdracht publieksevenement voor studenten Experience Management die in publieke ruimte wordt uitgevoerd, inclusief videoregistratie

Video i.s.m. studenten Hogeschool Inholland Rotterdam Montage: Pim

6 december

Living in public 1982

Huiskamer voor één dag

Waalkade, Nijmegen

straat ekspositie 1981

De allereerste tentoonstelling van Hans Bossmann vond buiten plaats op het pleintje tussen de Houtstraat, Lange Hezelstraat en Stikke Hezelstraat, Nijmegen. Vijf schilderingen ("Emotie 1-5") op papier waren met plakband op meterkasten en terraswandjes bevestigd. Het werk op de afbeelding heeft hij na enkele dagen zelf teruggehaald. De andere vier zijn verdwenen.